Spanien – Andalusien
Sanlucar de Barrameda
Denne dejlige by ligger ved mundingen af den berømte Guadalquivir Flod og meget tidligt om morgenen stævner de mange fiskerbåde ud mod Atlanterhavet, for så at vende tilbage sent om eftermiddagen med dagens fangst. Fra baren på toppen af vores hotel kan vi opleve nogle af kystens flotteste solnedgange.
Sanlucar er et af hjørnerne i den berømte sherry-trekant, med Jerez og El Puerto de Santa Maria som de to andre. Derfor er byen også berømt for sine mange sherrybodegaer og specielt den tørre manzanilla. Her producerer Bodega Barbadillo ligeledes noget af den bedste hvidvin produceret på palomino druen, som man kan få i de fleste restauranter og barer.
Guadalquivir-floden har historisk været fantastisk vigtig, da den var farbar helt op til Sevilla, hvor meget af byttet fra Latinamerika blev losset. Columbus startede sin tredje tur fra denne by og i dag kan man se store containerskibe sejle gennem floden til Sevilla. For over 1000 år siden slog en gruppe vikinger på røvertogt sig ned et stykke oppe af floden og etablerede et lille bosted.
Floden adskiller også ét af Europas største vådområder – naturparken Doñana. Her overvintrer mange af de nordlige trækfugle, og det er yngleplads for tusinder af vandfugle. Endvidere er der storke, vildsvine, kongeørne, flamingoer, hjorte og den sjældne iberiske los. Fra Sanlucar kan man besøge parken med specialbygget minibus og guider. Fra den dejlige strandpromenade Bajo de Guia kan man nyde en drink på de mange fortovscafeer/restauranter, og det er også her man kan sejle (10 minutter) over til parken med en lille færge og gå sig en tur langs de brede strande.
Lige uden for Sanlucar producerer man salt i opdæmmede vandbassiner. Det er også et yndet sted for forskellige vandfugle, og der er altid store flokke af flamingoer, der majestætisk går rundt i det lave vand og finder føde.
Byen er delt op i forskellige bydele. Den ene ligger ned til floden og havet og den anden ligger lidt højere oppe bagved. Ca. 4 km udenfor byen ligger fiskerihavnen og lidt længere ude ligger der et stort område – Algaida – hvor man producerer grøntsager i stor stil. Man bruger kunstvanding og kan høste flere gange om året.
I den anden retning mod byen Chipiona ligger der et sjovt klondykeområde – La Jara. Her dyrkes der grøntsager og vin, holdes svin og heste, og ud til vandet ligger der en masse sommerhuse. Her findes også små snedige restauranter, hvor man kan nyde en drink eller lidt mad med udsigt over havet. Her starter også en cykelsti, som går hele vejen til Chipiona.
Den lille centrale del af Sanlucar byder på et væld af gode barer og restauranter. Her kan man nyde de mange skaldyr- og fiskeretter, som byen er kendt for. Og man kan ikke forlade byen uden at prøve de berømte – tortillitas de camerones – som er en sprød pandekager med rejer og persille. Casa Balbino på Plaza del Cabildo er altid med i toppen, når den årlige konkurrence finder sted
Der er også rig mulighed for at besøge flotte kirker og borge/herskabshuse. De ligger specielt oppe i den ”højere” del af byen.
Sanlucar har en utrolig flot og lang strandpromenade, som er et yndet sted for de lokale. Her lufter man hunden, løber eller cykler eller går en tur med kæresten eller ægtefællen. På den brede strand ser man ofte ryttere motionere deres flotte andalusiske heste. Hvert år i august er der et meget berømt galopløb på stranden, hvor der kommer ryttere fra hele Europa og dyster.
Jerez
Når vi forlader Sanlucar, kan du vælge at cykle. Så bliver bagagen transporteret med bus, mens vi cykler de ca. 30. km gennem et skønt landskab. Nogle timer senere kommer vi til Jerez. De, der ikke cykler, transporteres med en lejet bus.
Jerez de la Frontera ligger i det sydvestlige Spanien, centralt placeret midtvejs mellem havet og bjergene. Det er den største by i provinsen Cádiz med lidt over 200.000 indbyggere. De fleste danskere kender Costa del Sol. Derfor har vi har valgt at vise dig dette trekantsområde, der emmer af historie og er langt væk fra masseturismen. Dagligdagen er en blanding af de gamle andalusiske traditioner og det moderne Spanien. For et par år siden blev regionen fremhævet som et af de bedste rejsemål af både New York Times og et stort engelsk rejsemagasin.
Jerez er flamencoens vugge, og hvert forår afholdes der en hel måned med flamenco i centrum. Her kan man opleve nogle af verdens bedste flamenco udøvere.
Få steder i Spanien kan som Jerez gøre krav på international anerkendelse. Først og fremmest er Jerez kendt som verdens centrum for produktion af sherry. Og sherry er ikke bare Sherry, men en bred palet af forskellige typer hvidvin. Fra de lyse gyldne, til de mørkebrune, Fra de meget tørre til de meget søde, fra de helt friske og frugtige over de fyldige og nøddeagtige til de cremede, rosinagtigt krydrede.
Endvidere er Jerez kendt for sine flotte heste traditioner, sine kamptyre, flamenco musikken og sin racerbane, hvor der både trænes formel 1 og afholdes motorcykel verdensmesterskaber. Der er kun 15 km til de flotte Costa del Luz atlanterhavs strande, og på under en time kan man med tog komme til byen Sevilla og byen Cadiz, som regnes for én af Europas ældste.
Der er 30 km til Sanlucar og 15 km til El Puerto de Santa Maria.
Provinsens Cadiz er endvidere kendt for sine store naturparker, og provinsens køkken regnes for ét af Europas bedste med bugnende fiskemarkeder og alt godt fra bjergene herunder den verdensberømte iberiske gris, hvis skinker er uovertrufne.
Jerez historie
Fønikerne ankom til området for ca. 3.000 år siden og etablerede en koloni kaldet Xera. Den blev kendt som Ceret under romernes styre, og "Sheres" eller" Xeres", da det blev en arabisk fæstning. Muslimerne efterlod et dybt præg på byen, herunder udformningen af de bydele, der ligger i hjertet af Jerez historiske centrum. Blandt andet bydelene San Lucas og San Mateo, hvor kirken af samme navn findes.
Under de katolske monarkers regeringstid begyndte den indbringende handel med vine. Det var først og fremmest englænderne og franskmændende, der var de store kunder, og som sidenhen også etablerede sig i regionen.
Jerez har mange interessante eksempler på gotisk arkitektur. I Santiago kvarteret, flamenco-musikkens hjemby, ligger "Santiago kirken", der stammer fra det 15. århundrede og indeholder billedet af Vor Fader Jesús del Prendimiento, tilskrevet La Roldana. Convent-kirken Santo Domingo og San Marcos Kirke er også gode eksempler på denne stil. De indeholder hver nogle billeder af stemningerne i gaderne under påskeugen, og hvor store påskeoptog fylder gadebilledet.
I det 16. og 17. århundrede oplevede byen et enormt økonomisk boom, hvor italienske, engelske, flamske og franske købmænd tilføjede impuls til byens handel, især indenfor vinsektoren. Det var i denne periode, der blev etableret en masse vingårde og herregårde, og den andalusiske imødekommenhed og gæstfrihed blev meget anerkendt.
Byen
Hvis man ønsker at lære Jerez og dets indbyggere at kende, er det bedst at udforske det historiske centrums mange små gader og pladser. Besøg nogle af de mange små barer og nyd et lille glas. Du kan også tage en gåtur på Calle Larga – byens hovedgade – hvor mange af de bedste butikker findes sammen med de dejlige fortovscaféer, hvor man kan nyde en drink og nogle af de lækre Jerez tapas. Du kan fortsætte videre til "Plaza del Arenal", et stort arketypisk torv i Jerez. Og ikke at forglemme, "Mamelon" og den lille "Placita del Banco", som alle summer af aktivitet og lokalstemning. Du kan måske også nå en tapas eller en drink på Plaza Plateros eller Plaza Rafael Rivero, som er hyggelige steder med masser af fortovscaféer.
Og snyd dig ikke for markedet, hvor du vil se fisk, kød og grøntsager til priser, der får dig selv til at spørge, om vi er medlem af det samme EU?
Om søndagen kan du om formiddagen opleve det kæmpestore loppemarked, der ligger lige ved siden af det gamle palads Alcazar. Her er der noget for enhver smag og det er en spændende oplevelse.
Og så er der masser af vin bodegaer, hvor man kan tage på rundvisning og prøvesmagning.
Ridekultur
Andalusien er vuggen for avl af den berømte spanske hest – Pura Raza Española (PRE) og den næsten identiske Cartuja race. Og byen og omegn emmer af heste traditioner.
Disse traditioner kan man bl.a. opleve på Den Kongelige Andalusiske Skole for Ridekunst. Med deres imponerende og smukke show kaldet "Hvordan den andalusiske hest danser" bliver man introduceret til de mange forskellige ride stilarter. Lige fra den traditionelle cowboy tradition – Doma Vaquera – til den fine klassiske dressur. Endvidere bliver man præsenteret for kørsel med flotte kareter, og på skolen er der et meget flot karetmuseum. Rideskolen ligger 5 minutters gang fra vores hotel. Det er ganske enkelt at booke denne oplevelse på egen hånd. Det koster ca. 20 Euro pr. person med pensionistrabat for 2 timers fantastisk underholdning. Ud over showet, kan du også besøge skolens faciliteter og se udendørs træningen.
Der er meget mere at sige om Jerez, men det hele skal opleves. Sidst på foråret kan man opleve La Feria de Jerez. Det er ubetinget Spaniens mest storslåede feria. Her forvandles byen til en stor fest med flamencodans, heste, musik, flotte dragter og et væld af spændende aktiviteter. - Kom og nyd alle historierne, traditionerne og kulturen. Jerez venter på dig.
Jerez omegn
For de "eventyrlystne" er det både billigt at leje bil, køre i taxa eller springe på et tog. Byen Cadiz ligger 30 minutter med tog og Sevilla 45 minutter. Med en lejet bil kan man opleve de små byer, strande og landskaber, som næsten allesammen ligger inden for en omkreds af 40 km.
QUICK GUIDE TIL SHERRY
I er ankommet til den berømte trekant, som har været sherryens hovedsæde lige siden man startede med at producere den. Den trekant man kan tegne mellem Jerez, El Puerto de Santa Maria og Sanlucar de Barrameda har det mikroklima og den jordbund - kaldet albariza, der er én af hemmelighederne bag sherryproduktion. Det er derfor også ét af de eneste steder, man med succes producerer denne vin, som i bund og grund er en aldret hvidvin.
Siden fønikerne bragte den nødvendige viden til denne trekant, har der sidenhen været mange kokke (maurere, grækere, romere), som har sat deres præg på, hvordan sherryen har udviklet sig.
Produktionen adskiller sig også fra almindelig vinproduktion ved den specielle lagringsmetode - solera - hvor tønderne normalt er stablet ovenpå hinanden i 3 ”etager”, med den ældste vin nederst. Så slutproduktet er en blanding af 3 forskellige tidsintervaller i lagringen.
Udtrykket soleras y criaderas beskriver et system med fraktioneret blanding skabt for omkring to århundreder siden med det formål at sammensmelte forskellige årgange over tid for at garantere en forbløffende konsistens. Derfor taler vi om en sherrys gennemsnitsalder, ikke årgangsdatoer.
Systemet involverer fadlagrede sherryer og består af flere forskellige skalaer. Den har fået sit navn fra selve solera-fadet, det tætteste på gulvet, som indeholder vinen af den ældste gennemsnitsalder. Flere gange om året aftappes en del af denne vin til salg. Solera-fadet fyldes derefter op med vin fra den næste fadskala kaldet den første criadera, som indeholder samme type vin, men med en lidt yngre gennemsnitsalder. Den første criadera fyldes op med vin fra den anden criadera og så videre. Antallet af criaderas kan variere meget fra den ene vingård til den anden og kan nå op på 14. Den yngste skala fyldes op med ny vin fra den seneste høst.
Det spændende ved systemet er, at mange soleraer blev startet i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, og ingen tønde bliver nogensinde tømt helt. Det betyder, at nogle af soleraens ældste vine altid bevares ved aftapning, hvilket giver en enorm kompleksitet til det endelige produkt.
I gamle dage tilsatte man alkohol, så man nåede et niveau mellem 14-20%, hvilket betød at sherryen kunne holde sig. Det var praktisk, når sherryen skulle over Atlanten på de lange sørejser. I dag tilsætter man alkohol som en del af karakteren af sherryen, og denne proces er under løbende kontrol.
Man bruger mest palominodruen til produktion af de fleste sherryvine. Man kan så tilsætte søde hedvine som Moscatel eller Pedro Ximénez, og i dag har man et udvalg af sherryvarianter, som strækker sig over de bidende tørre til de meget søde.
- Fino er meget tør med en frisk, sprød og frugtagtig smag med mandelduft.
- Manzanillaen er en fino, der er produceret og modnet i Sanlucar, der ligger lige ud til havet. Den er tør og sprød med let stråguld farve og mandelsmag.
- Amontilladoen er en sherry, der er modnet lidt mere end fino og manzanilla. Lidt mørkere end fino og lysere end Oloroso. Smagen er nøddeagtig og kan være fyldig og tør eller med en snert af sødme. Er f.eks. god til sovs.
- Oloroso er mørk med udpræget smag af nødder. Kan være meget tør eller med en snert af sødme. Egner sig også til sovs.
- Palo Cortado er den sherry, der produceres mindst af, og den er ret eftertragtet. Man siger den har ”næse” fra Amontilladoen og Oloroso i ”munden”.
- Pedro Ximénez er en naturlig og meget sød sherry (dessertvin) produceret fra druen af samme navn. Har smag og duft af rosiner, krydderier og lakrids.
- Cream/Pale Cream/Medium er blandingssherryer som f.eks. Oloroso tilsat Pedro Ximénez eller Moscatel, så den får forskellig slags sødme. Bristol Cream er den mest kendte og solgte sherry, men salget af disse søde vine er faldende.
Da salg af sherry var for nedadgående i en del år, er flere af bodegaerne begyndt at producere andre produkter, hvor efterspørgsel og fortjeneste er større. Der er således gang i produktion af kvalitetsrødvine og specielt dyre kvalitetsbrandy. I Bodegas Rubio i Huelva provinsen producerer de en fantastisk 100 års lagret brandy, hvor literprisen er over 15.000 kr.. Ximenez-Espinola, som har sit hovedsæde 5 km uden for Jerez har også fremragende brandyer i forskellige prisklasser.
Peter Sisseck, som er berømt for sin produktion af Pingus og Hacienda Monasterio vine, har netop købt soleraen af Fino Camborio fra Bodegas Juan Piñero, samt en 10 hektar vingård nær El Puerto de Santa Maria.
Sisseck er kendt for at sige, at sherryen er den bedst producerede hvidvin i Spanien, og som bør drikkes til maden som al anden vin. Det bakkes op af en række meget kendte kokke fra forskellige dele af verden. Og med de mange forskellige sherryvine, kan man nemt finde en sherry der passer til en hvilken som helst ret.
Og så er både Oloroso og Amontillado fremragende til at lave en lækker sovs til f.eks. en vildt ret eller en svampegryde.
Den største fornyelse er dog, at sherry nu er blevet et hit for at lave forskellige spændende cocktails, hvilket mange unge sætter pris på.
Så pludselig ser fremtiden for sherry strålende ud.
Sprog | Spansk |
---|---|
Valuta | Euro |
Land | Spanien |